Het eerste dat we een paard moeten leren is om graag te leren (Reiner Klimke, 1936-1999)
Het eerste dat we een paard moeten leren is om graag te leren (Reiner Klimke, 1936-1999)
Onbeperkt ruwvoeder (keuze uit minimum twee soorten) over meerdere voerplekken, geen voordroog!
Slowfeeders & hooinetten met verschillende maasgroottes, op verschillende hoogtes & houdingen opgehangen (passieve physio*)
Extra los hooi voor de oudere paarden
Natuurlijke browsing mogelijkheden (Klik op het pijltje hiernaast voor meer info)
Onbeperkte aanwezigheid van likstenen
1-2x dagelijkse individuele kwalitatieve balancer (en eventuele extra -supplementen/medicatie)
We bieden een individueel afgestemd voerbeleid, met specifieke aandacht voor gewichtsmanagement en de veranderende behoeften van elk paard.
Voor meer info over het belang van diverse browsingmogelijkheden, klik op het pijltje hiernaast.
Het belang van browsing mogelijkheden
Browsing is het natuurlijke gedrag waarbij paarden bladeren, twijgen, schors en andere plantaardige delen eten. Dit heeft verschillende voordelen:
Gezonde voeding: browsing zorgt voor een gevarieerd dieet met extra vezels, mineralen en sporenelementen die in gras of hooi soms ontbreken.
Gedragsverrijking: het stimuleert natuurlijk gedrag, voorkomt verveling en vermindert stress.
Tandgezondheid: kauwen op schors en takken helpt tanden afslijten en bevordert speekselproductie, wat de spijsvertering ondersteunt.
Natuurlijke leefomgeving: toegang tot veilige bomen en struiken bootst een natuurlijk habitat na en verhoogt het welzijn.
Browsing ondersteunt het welzijn van paarden door in hun natuurlijke behoeften te voorzien, wat bijdraagt aan een gelukkiger en gezonder leven. Om dit te bevorderen, bieden wij het volgende aan:
-Een kruidenrijk grasland voor variatie in hun dieet
-Een natuurlijke gemengde paardenhaag als omheining
Seizoensgebonden extra's zoals zaden, bessen enz. kunnen extra aangekocht worden als pakket. Dit vind je terug bij onze onze maatwerk opties, op de pagina: tarieven.
Dagelijks toezicht, gezondheidscontrole & contact met mensen
Correcte en paardvriendelijke omgang. Ieder paard zal zich geliefd voelen
Basis opvoeding. Jonge paarden leren reeds het veulen ABC
Voldoende ruimte, uitdagende omgevingsprikkels, diverse ondergronden en keuzevrijheid
Rustige aangepaste introductieperiode, indien mogelijk met een buddy
Stabiele kudde/groepjes (min. 3 max. 10 paarden)
Periodieke verrijking
Ontdek waarom verrijking en prikkelende omgevingen essentieel zijn voor het welzijn van paarden.
Klik op het pijltje hiernaast om verder te lezen.
Paarden zijn van nature nieuwsgierig. Deze drang om andere paarden en onbekende objecten of situaties te onderzoeken, is essentieel voor hun overleving. Zonder deze nieuwsgierigheid zouden paarden geen voedsel vinden of hun omgeving begrijpen. Dit spontane onderzoekende gedrag speelt bovendien een cruciale rol in hun cognitieve ontwikkeling, omdat het hen blootstelt aan nieuwe objecten, situaties en ervaringen.
Goede training bouwt voort op dit natuurlijke gedrag door paarden te stimuleren actief om te gaan met veranderingen in hun omgeving. Paarden die leren omgaan met nieuwe voorwerpen en omstandigheden, worden doorgaans zelfverzekerder, vriendelijker in de omgang en minder angstig voor onbekende situaties. Dit onderzoekende gedrag leidt tot paarden die actief meedenken en meewerken – precies wat wij willen bereiken (Teblick 2012) .
We stimuleren deze nieuwsgierigheid en het onderzoekende gedrag door:
Een aangepaste huisvesting
Regelmatige en positieve interacties met de paarden in de dagelijkse omgang
Het aanbieden van omgevingsverrijking, zoals enrichment.
Daarnaast is spel een onmisbaar onderdeel van het leven van elk dier. Plezier werkt als een krachtige motivator en versterkt positieve ervaringen. Tijdens al onze interacties met de paarden proberen we hierop in te spelen. Spel en plezier verminderen niet alleen stress, maar bevorderen ook de gezondheid door het vrijkomen van hormonen die bijdragen aan welzijn en weerstand.
Teblick, I. (2012). Denkwerk of waarom paarden van leerehorie houden. CrèmeBrullée bvba.
Open, transparante communicatie via individuele opvolging met gsm app
Vast team van specialisten
Ontwormingsbeleid* door drie mestonderzoeken per jaar + 1x/jaar ontworming bij eerste vorst
Minstens 6x/jaar hoefsmid
Jaarlijkse vaccinatie (griep & tetanus)
Jaarlijkse tandartscontrole
Individuele maatwerk opties: extra paketten en handelingen in overleg
Geduldige omgang in al deze leermomenten en eerste ervaringen met een correcte basisopvoeding
Wat bedoelen we precies met basisopvoeding en het ‘veulen-ABC’?
Klik op het pijltje hiernaast om er meer over te lezen.
Een paard leert het meest door interactie – met zijn omgeving, met andere paarden, maar ook met mensen. Een van de meest effectieve manieren waarop paarden leren, is via associatief leren: het leggen van nieuwe verbanden tussen gebeurtenissen. Denk bijvoorbeeld aan de kennismaking met een hoefsmid of een bezoek aan de dierenarts. Tijdens zulke medische handelingen nemen we bewust extra tijd om zo het paard een positieve ervaring te laten beleven.
Ook in het dagelijks werk met en tussen de paarden besteden we hier aandacht aan. Dit omvat allerlei basishandelingen die deel uitmaken van de basisopvoeding, zoals:
correct omgaan met mensen
netjes aan een halster lopen en stilstaan wanneer dat nodig is (ook vastgebonden)
makkelijk de hoeven optillen en andere basisverzorging toelaten
het omdoen van een halster
Een van de eerste vragen die we vaak aan een paard stellen, is: “Hallo paard, wil je met me meekomen?” Dit klinkt misschien eenvoudig, maar deze vraag legt de basis voor vertrouwen en samenwerking. Hoe mooi is het als een paard hierop met een open houding en vertrouwen reageert? Bijvoorbeeld door zelf zijn neus in het halster te steken of zijn hoofd zachtjes naar beneden te brengen als teken van ontspanning.
Het correct halsteren vormt voor ons de basis om elke sessie of handeling positief te starten. Het is veel meer dan alleen een praktische stap; het is een eerste moment van verbinding. Door deze handeling zorgvuldig en met respect uit te voeren, geven we het paard de kans om zich gehoord en veilig te voelen.
Deze eenvoudige maar belangrijke handeling helpt niet alleen het paard om zich comfortabel te voelen in onze nabijheid, maar zet ook de toon voor een succesvolle samenwerking. Wanneer het paard ons met vertrouwen benadert, bouwen we aan een relatie die gebaseerd is op wederzijds respect, communicatie en rust.
Door het halsteren op deze manier aan te pakken, maken we van een alledaagse handeling een waardevol moment dat de basis legt voor alles wat volgt. Of het nu een training, een wandeling of gewoon verzorging is, het paard begint met een positieve instelling – en dat is een prachtige start.
*Wat is passieve fysio en hoe passen wij dit toe? 🌳🌿🌻🌼 Meer info▼
Passieve fysiotherapie ondersteunt paarden in hun ontwikkeling, kracht en revalidatie zonder dat actieve fysieke inspanning van het paard zelf nodig is. Ze richt zich op het stimuleren van natuurlijke bewegingen en houdingen die bijdragen aan de training van de corespieren (de spieren rond de wervelkolom).
Passieve fysiotherapie stimuleert het natuurlijke gedrag van paarden: browsen (eten boven de voorknie, zoals takken en bladeren) helpt paarden van nature om hun corespieren te trainen en te versterken. Dit browsen kan worden aangeboden door hooi en ander voer op verschillende hoogtes aan te bieden, of simpelweg door onze natuurinclusieve huisvesting (struwelhagen, eetbare beplanting), die dit natuurlijke gedrag vanzelf ondersteunt. Zo worden paarden gestimuleerd om te rekken, te strekken en hun houding aan te passen, wat hun spierontwikkeling bevordert.
Voor veulens en jonge paarden, die door hun lange benen vaak scheef staan tijdens het grazen, helpt variatie in eethoogtes om ze vierkant te laten staan. Dit ondersteunt een evenwichtige spierontwikkeling en houding. Ook heeft het weidemanagement een belangrijke impact op het al dan niet ontwikkelen van een 'graas voetje'. Wij kiezen er daarom voor onze paarden niet te laten grazen op erg korte afgegeten weides. Een bijkomend voordeel is dat sterke corespieren het paard uiteindelijk beter voorbereidt om een ruiter te dragen en zijn dus een grote meerwaarde voor de toekomst van jouw toekomstig rijpaard.
Deze passieve training biedt ook oudere paarden veel voordelen. Voldoende en regelmatige beweging is cruciaal voor hun gezondheid, helpt hen hun conditie te behouden of zelfs te verbeteren, en zorgt ervoor dat ze flexibel en sterk blijven.
*Ons ontwormingsbeleid onder de loep 🔎 Meer info▼
Selectief ontwormingsbeleid bij onze paarden
Ontworming veulens is verschillend van oudere paarden!
Wij hanteren bewust een selectief ontwormingsbeleid om zowel de gezondheid van onze paarden als de natuur te beschermen. Dit houdt in dat we driemaal per jaar (voorjaar, zomer en najaar) mestonderzoek uitvoeren bij de paarden. Op basis van de resultaten wordt beoordeeld welke paarden ontworming nodig hebben, zodat alleen de besmette dieren behandeld worden. Sommige paarden staan bekend als 'hoge uitscheiders', wat betekent dat ze meer wormeitjes in de mest hebben dan andere. Door specifiek deze paarden te ontwormen, verlaag je de infectiedruk op de weide voor de hele kudde. Deze aanpak draagt bij aan het verminderen van wormresistentie en beschermt de paarden tegen onnodige belasting door medicatie. Ontwormingsmiddelen zijn namelijk ingrijpend voor het spijsverteringsstelsel van een paard en vragen veel van het lichaam om te herstellen. Dit kan de immuniteit van je paard negatief beïnvloeden. Bij lichte besmettingen is medicatie vaak niet nodig, waardoor het paard op natuurlijke wijze weerstand kan opbouwen tegen wormen. Uiteraard gebeurt dit altijd in overleg met een dierenarts
Bij nieuwe paarden adviseren we altijd een mestonderzoek voordat ze in een bestaande kudde worden opgenomen. Dit voorkomt het introduceren van nieuwe besmettingen, en zal ingepland worden in de quarantaine periode, voor de effectieve introductie.
Regelmatig mestonderzoek biedt waardevolle informatie over eventuele wormbesmettingen, de ernst ervan en het type wormen. Dit maakt gerichte en efficiënte behandeling mogelijk
Impact op Milieu
Ontwormingsmiddelen hebben niet alleen effect op het paard, maar ook op het milieu. Chemische stoffen in de mest kunnen wekenlang giftig blijven en schade toebrengen aan het bodem- en waterleven. Nuttige bodemdieren, zoals regenwormen, worden hierdoor gedood, wat kan leiden tot een verarmde en minder vruchtbare grond.
Wat is inbegrepen?
In de basis pension prijs zijn drie mestonderzoeken en één standaard ontworming in het najaar inbegrepen. Eventuele extra ontwormingsmiddelen en onderzoeken worden apart in rekening gebracht voor de eigenaar.
Ketelaar, C. (2018). Handboek wormen bij paarden: Houd je paard gezond met wormpreventie & mestonderzoek. [Haver Producties].